Steen Mikkelsen - Rejen & Skildpadden.
 
Luk Siden.   Luk siden

         Data
nbsp;

 

Latinsk navn :   Halocaridina rubra
Andre navne :   Super shrimp, Volcano shrimp, Micro lobster, Opae ula, Hawaian red shrimp, Volcanic shrimp, Hawaiian Red Anchialine Pond Rejer
     
Levested :   Hawaii-øerne
Vandforhold :   Brakvand -   alt tolerance : vægtfylde 1.008 - 1.018 ( 10 - 25 ppt.)
Temperatur :   15° til 30°
Størrelse :   1,2 - 1,5 cm.
Alder :   op til 15 - 20 år.
     
Psyke :   Bliver let stresset. Velbefindende = knald rød   -   Stresset = bleg, gennemsigtig
Arbejdes der med akvariet, bliver de let stresset, og kan dø af det.
     
     
Foder : Alger.
Halocaridina rubra spiseorgan ( kløer/pincetter), har udviklet en masse børster der ved hjælp af fejning og filtrering af små partikler som bakterier og kisel alger i stedet for at have tænder til at knuse med.
De lever af algerne der er overalt i akvariet, skal der tilføres noget ekstra kan der anvende Spirulina eller Grøn Chlorella pulver, i meget små mængder. Kom lidt på en fingerspids og sæt fingeren forsigtigt ned på vandoverflade, og pulveret vil lægge sig som en tynd hinde på vandet. Efter kort tid Halocaridina rubra rejerne begynde og sværme i overfladen, vende sig med ryggen nedad og spise pulveret.
Der må max. fodre 1 til 2 gange om ugen. De kan også spise 1 korn af ubehandlede ris en gang imellem. Hvis rejerne ikke kan fodre i en længere periode, ferie feks. er der ingen grund til bekymringer hvis der ikke er mulighed for at fodre dem. De kan gå en måned + uden fodring, hvis der er en 'film' af mikroalger i akvariet.
I naturen kan de kan også finde på at spise indsekter der er døde og ligger på vandoverfladen.
Husk, Opae-ula få meget af deres mad fra bakterier og alger og spirulina er kun et supplement af foder.


Yngle adfærd :
Hyppighed :   Yngler mere end 1 gang om året.
Antal æg :   Mellem 10 til 25 - ruge periode ca. 38 dage. - æggenes størrelse er 1 mm. - stor overlevelses procent.
Type:   Larveudvikling - kan være op til 3 mm.
Larve :   æggene udklækker efter ca. 38 dage, og bliver til larver. De første 3 døgn lever de af en 'blommesæk'. Larverne skifter ham hver 4-5 dag, og bliver herved større for hver gang.
Megalopal fasen -
Larvestadie :
  Indtræder efter ca. 17 dage, hvor larven stadig lever af sin blommesæk, men kan ses begynde og indtage føde. Megalopal fasen varer i 10-11 dage.
Juvenile stadium - ikke helt fuldvoksen:   Under de 10-11 dage i Megalopal fasen skifter den flere gange udseende og larven kommer til at ligne en fuldvoksen miniature reje. Larve planktoniske fase varer kun omkring 15 dage før larver forvandle i post- larver
    Læs mere og se billeder af de forskellige udviklings stadier.

Luftsten :
Der er delte meninger om der skal være cirkulation i vandet evt. ved hjælp af en luftsten. I naturen er vandhullerne de lever i meget stillestående, men alligevel er der Halocaridina ejere der vælger at have et svampefilter eller en luftsten i vandet.

Vandskift :
Brug aldrig almindelig vand ved vandskift, kun destilleret eller osmosevand. Ved tilsætning af en af disse bliver vandet oprindelige kemi genoprettet. Almindeligt postvand vil medføre at over tid, ændres vandet kemi og det kan medføre at akvariet går ned, især hvis der er klor i vandet.
Nedbrud i et akvarium sker som regel over natten eller tidligt om morgenen, vandet bliver uklart og plumret og rejerne vil dø.  Hvis dette er sket kan det forsøges at rede akvariet som der står beskrevet længere ned på siden.  Vandskift skal ikke foretages særlig tit, især ikke hvis der er et ordentlig filter oppe at køre, men er der mange rejer, kan det godt anbefales at skifte 1/3 vand hver måned.  Ved vandskift skal rejerne langsom vænnes til det nye vand, evt. placer en beholder med det rene vand over akvariet og ved hjælp at en luftslange med en justeringshane monteret, lad det langsom dryppe ned i akvariet.


Speciel egenskab :

De er ganske fleksible og hårdføre så har formået at overleve i en bred vifte af saltholdighed og temperatur.
Hvis der er mangel på føde, kan Opae'Ula skifte fra en større ham, og danne en ny mindre ham. ( Skrumpede rejer svarer til det samme som magre mennesker eller dyr.)  Hvis rejerne har et mager udseende er det klare tegn på, at de er underernæret !
Hvis der er for lavt indendørs lys der hvor akvariet står, er kravene ikke opfyldt og væksten af ​​højenergi-alger lig den type alger, der vokser i fuld sol i deres oprindelige vandhuller, vil ikke være tilstede. Algerne, der vokser i svagt lys har ikke den ernæringsmæssige værdi , selvom rejerne spiste nok til altid at være "mætte".
De overlever, men deres skrumpning indikerer, at de er underernærede. Enhver der har observere Halocaridina Cubra ved deres naturlige levesteder ved, at rejerne er grådig og spiser en del!
Et sundt vandhul producerer meget lidt algevækst, så rejerne er konstant grådige, og de holder derved algerne nede.

Overfodring :
Overfodring kan få hele akvariet til at gå ned.

Et forslag til hvordan overlevende rejer kan reddes.
Fjern alt hvad der er inde i akvariet, sten, lava, filter, bundlagt, men vær sikker på at der ikke sidder rejer og gemmer sig i det.
Hælde vandet fra det oprindelige akvarium, over i en anden beholder for at kontrollere, om der stadig er rejer der er i live. 
Lad lidt vand blive tilbage i det originale akvarium og rens de grønne sideruderne med en svamp. Hæld det overfølgende over i en skål for sig selv.
Gør akvariet rent og pænt indvendig, og kom det 'grønne' vand og rejerne tilbage.  

Derefter tilsættes rent destilleret vand/osmosevand langsomt, så mængden fordobles hver to timer eller deromkring. Med andre ord, hvis alle rejerne er i en kvart liter vand i akvariet , tilsættes yderligt en kvart liter over to timer eller deromkring. Rejerne tilpasser sig vandet, hvis vandet tilsættes langsomt.


Kraftige rystelser og forstyrrelser :
Rejerne har meget følsomme nervesystem. Kraftige rystelser eller vibrationer, et net i akvariet eller andre tilfælde hvor der arbejdes med akvariet, kan give dem stress, som vil medvirke til, at de langsomt dør en efter en.
En postkasserød rejer er tegn på velbefindelse og ingen stress, men bliver de brune / lyse er det tegn på at der er noget som har stresset dem.
Mit første indkøb af Opae'ula var 100 rejer og de blev delt i 2 akvarier. Det ene kørte super fra starter og gør det stadigt. Rejerne er altid fremme og flotte i farverne. Det andet akvarium derimod, så jeg ikke meget til rejerne, og hvis endelig der dukkede et par stykker op var der ikke meget farve at se. På et tidspunkt troede jeg at de alle stort set var gået til og jeg ville fjerne indholdt i akvariet, for at se om der stadig var levende rejer, og heldigvis var der enkelte tilbage, som gemte sig i lavastenene.


 

Webmaster@steenmikkelsen.dk