Steen Mikkelsen - Rejen & Skildpadden.
 
Luk Siden.   Luk siden

         Ecosphere - økosystem
nbsp;

Wikipedia skriver :
"Original Ecosphere" er navnet på et forseglet miniature glas akvarie.  Rund eller ovale, og akvarier som spænder fra omkring baseball til fodbold-boldstørrelse.  
De er solgt på verdensplan som videnskabelige nyheder og pyntegenstande.

Den øko- vigtigste visuelle del er den lille rød-pink rejer, Halocaridina rubra ca. 12 mm. i længden.
Rejer svømme energisk omkring i akvariet, spise brune bakteriel og alge på glasset, forbruge de tråddannende grønalger, som undertiden danner en kugleformet pude i vandet.  
De vigtigste begrebsmæssige interesse i disse Ecosphere ligger i det faktum, at de materielt er et lukket økologiske system, som kan klare sig i en årrække. Ved stuetemperatur, og med kun lav input af lys producerer algerne ilt, som understøtter rejer og bakterier. Bakterier nedbryde rejernes affald. Nedbrydningsprodukter giver næringsstoffer for alger og bakterier som rejerfoder.  Producenterne mener, at rejer der bor i et økosystem gennemsnitlig lever i 2 til 3 år, og hele kulturen er kendt for at leve over 10 år.
En magnetisk grov svamp der sidder indvendig på glasset er nødvendig.  Ved at placere en anden magnet på ydersiden af glasset, kan ejeren flytte rundt på den grove svamp, for at rengøre indersiden af økosystemet.


Producenten afslører ikke hvilke specielle rejer der er i i økosystemet, men Hawaiian akvarister genkender let rejer som Halocaridina rubra.  Halocaridina rubra er hjemmehørende i Hawaii, hvor den og andre små rejer besætte anchialine vandhuller.  Disse vandhuller eller damme er placeret nær kysterne og omgivet med lavasten.  Huller og kamre i lavaen tillade havvand, at sive ind i vandhullerne, hvor den blander sig med ferskvand fra bjergene eller regnvand.  Anchialine rejer er kendt for deres store tilpasningsevne de overleve i ufortyndet havvand eller brakvand huller; de tåler vandtemperaturer over 30° C, når den tropiske sol varmer vandet op,og de trives også i koldt vand.


Før 1997 indeholdt EcoSpheres mindst én snegl på købstidspunktet.  Men systemet kan også klare sig uden snegle. (Den vigtigste funktion for sneglene, var at renset glasset.)  Gorgonia koraller i EcoSpheres er døde og spiller ikke nogen aktiv biologiske rolle i systemet, men det øger areal for gavnlige bakterier og alger, og calciumcarbonat i koral fungerer som en pH buffer. 


Sammenlignelige objekter og systemer er tilgængelig på Hawaii. Et emballerede akvarium kits, med alger, anchialine rejer og en beholder, der kan stå åben eller lukket.  Kunden kan med dette akvarium kit, oprette et akvarium med et lille økosystem. 
En lille podning af levende Spirulina alger kan være nødvendigt.


Visse alger og bakterier er tilbøjelige til at blive båret af rejer selv og vil snart kolonisere siderne i glaskuglen. 
økosystemet kan ikke undgå at blive nedbrudt med tiden.  Fordelen ved et akvarium der har et løst låg (end med et permanent forseglet låg) er, at hvis systemet går ud af balance, kan ejeren skride ind og forhindre et komplet nedbrud. Indgreb i systemet er med til at bevare en god vandkvalitet, og tillader et større antal rejer at leve i det åbne system end at kunne overleve i relativt dårlig og lukket miljø.


sort streg

Hvordan Ecosphere virker !

Ecosphere virker

Her vises nogle eksempler på hvor fantasifuld en Ecosphere kan se ud og hvordan de kan bygges :

Do it yourself Ecosystem - Youtube video - 4:08 min.

Ecosphere ! - An eco system in a glass bal... - Youtube video

Build your own Ecosphere - Youtube video - 2:15 min.

Ecosphere with shrimps - Flot lille film på Youtube


Her er der brugt en 3 halset laboratorium flaske. Der er i de 2 'halse' monteret LED lys, derfor er det ene billede blåligt.. Disse Lab. flasker kan købes på Ebay for priser omkring 500,- kr.Ejeren skriver følgende:
Min nyeste Opae'ula Hawaiian red shrimp akvarium. Besluttede at flytte rejer fra mit 1,26 liters øko-system til denne 4,9 liters laboratorium kugleformet kolbe, som jeg har købt på Ebay.  Den større kapacitet giver rejer meget mere plads og et sundere miljø, så forhåbentlig vil de begynde gydning, som de allerede gør i min 30 liters akvarium.
Som 'fod' brugte en akryl plastik ring, der er lavet for at vise runde objekter. Et par hvide LED lys simulerede dagslys og et blåt lys for natten.  Et par transformatorer til at køre den 12 volt lysdioder og to timer, der styrer henholdsvis det hvide og blå lys.  Jeg fjernede rejer sammen med alle grus fra det gamle økosystem og overført dem til den nye.
Gruset har alle de bakterier og alger, der skal være i den nye økosystem.  Alger og bakterier udgør hovedparten af rejer mad og vil begynde at formere i de nye omgivelser og giver rejer en endeløs forsyning af føde.  En gang ugentlig får de en supplerende fodring af tørrede alger, som giver rejer en meget nødvendig boost, men det bør ikke være overdrevet.


Se video på youtube, af dette økosystem.

Lap flaske 


EcoSphere - økosystem :

 


Deres levesteder

Baseball diameter ca. 3,5 cm.

sort linie

Deres levesteder

Fodbold diameter ca. 11 cm.


sort linie

Ecosphere lamp

Større billede.


sort linie

Ecosphere lamp

Større billede.


sort linie

Ecosphere lamp
Webmaster@steenmikkelsen.dk