Steen Mikkelsen - Rejen & Skildpadden.
 
Luk Siden.   Luk siden

         JOHN CHAN JAR & Introduktion.
nbsp;
John G. Chan, ph.d. er en pensioneret professor i Institut for biologi på University of Hawaii i Hilo. Han var jævnaldrende med de oprindelige opae-ula pionerer, der omfattede John Maciolek, Richard Brock og andre og førte den akvatiske undersøgelse af Manuka kystlinje område og andre områder, East Hawaii. Han er vist med sin opae-ula krukke, der er dateret 8. juli 1986.

sort linie

Jeg spurgte Dr. Chan, om han ville skrive om sin opae-ula krukke, og han skrev følgende:


Min familie og jeg boede på Sheraton Waikaloa. Mens jeg vandre rundt i haven, stødte jeg på en halv neddykket tom peanut krukke i en af anchialine dammene på deres ejendom.
Aflejringer fyldte fyldt omkring en ottendedel af krukken, og der var opae-ula inden i.
Jeg tog det op, tog den tilbage til mit hotelværelse til observation, efterfølgende tog jeg det med hjem til Hilo. Det var tilbage på 8 juli 1986!

Glasset holdes nu, som det som da jeg fandt det, på en hylde i garagen, hvor der kommer eftermiddag sollys i ca 3-4 timer hver dag. Temperaturen i garage spænder i dagtimerne fra ca. 17° C om vinteren til 32° C i løbet af sommeren.

Det oprindelige antalaf rejer i krukken blev anslået til 22. Rejerne er aldrig blevet fodret, de lever af algerne i krukken og på glasset. Et lille plastlåg er placeret på toppen af krukken åbning.  Det sidder løst og reducerer fordampning, men tillader stadig at der sker et luftskift.  For at kompensere for vandtab, fordampet, er der tilføjet regnvand et par gange om året.

I øjeblikket er der seks overlevende rejer af de oprindelige 22 og de har været stabil i flere år. Det ser ud til at dette antal er bæreevne af miljøet under de nuværende omstændigheder. Selv om jeg har set hunner bærer på æg flere gange på det sidste, er der ingen stigning i antal.  

Mit formål med at tage glasset med hjem, var at observere levetiden af rejer i dette lille lukkede miljø.   Jeg har aldrig forsøgt at fodre eller opdrætte andre opae-ula rejer.

Fagligt, har jeg studeret forskellige aspekter af opae-ula på 'University of Hawaii' i Hilo.   Ved hjælp at et elektronisk mikroskop, har jeg studeret disse rejer måde at spise på.   Et vigtigt resultat var, at opae-ula spise organ ( kløer/pincetter), har udviklet en masse børster der ved hjælp af fejning og filtrering af små partikler som bakterier og kisel alger i stedet for at have tænder til at knuse med.

John G. Chan, ph.d. 20.
December 2004John Chain Jar
John Chan - 2004


 


John Chan :John Chan 2008
John Chan - 2008


Webmaster@steenmikkelsen.dk