Steen Mikkelsen - Rejen & Skildpadden.
 
Luk Siden.   Luk siden

         De fantastiske Hawaiin Micro rejer.
nbsp;
Om Sam Gon.

Opae-ula har været tilgængelig på Hawaii i flere år og nogle hobbyfolk har haft dem længere end os.
Vi deler med alle , hvad vi ved og læring fra "de gamle".

Sam er den højt respekterede direktør for videnskab af "The Nature Conservancy of Hawaii" og i en række år, han har avl opae-ula på sit kontor.  Han betragtes som en af verden mest vidende om Trilobiter*, en klasse af uddøde vandlevende leddyr. Han fik en pris og en hjemmeside om emnet!
11. August 2004, han reagerede på min e-mail og gav skrev hvordan jeg kan kontakte John Maciolek. Han skrev også:
" For mig, er reproduktion det vigtigste, når opae'ula har fået nok plads i naturen med skjule sprækker og andre betingelser der er mere eller mindre er "normale" for dem, (som er en virkelig imponerende bred vifte af saltholdigheder, lysforhold og temperatur).
Samuel M. 'Ohukani'ohi' en Gon III, Ph.D.
Direktør for videnskab,
naturbeskyttelse af Hawai'i"sort linie

Det vakte min opmærksomhed og jeg sendte yderligere spørgsmål . ~ David

1. August 2004 (samme dag):
" Mit mest succesfulde akvarium indeholder kalksten eller lava, som er placeret meget uregelmæssig, for at der skal være så mange skjulesteder som muligheder.  Mit 68 liters akvarium som står på min arbejdsplads, får meget indirekte lys hele dagen, men aldrig direkte sollys.  Lige nu synes jeg, at have et eutrophy problem, men jeg tror det vil forsvinde, hvis jeg fjerner nok af de overskydende alger.  Hvis du læser Holthuis' oprindelige beskrivelse, vil du se, at den faktiske betegnelse for økosystemet er anchialine pool, ikke pond. Jeg har også set gengivelse i halv gallon og endda en kvart glasskåle i mit kontor på Nature Conservancy.

~ Sam"


sort linie


Jeg svare og anmoder om betydning med hensyn til anchialine pond (eller pool) terminologi, gav ham mig forståelse for miljøet hvor organismerne bor , og det er :

Sams svar: 16. August 2004:
Holthuis' beskrivelse gør det klart, at anchialine pools er det ydre udtryk for et primært hypogeal (underjordisk levested), så din forklaring om 'Truer nature of anchialine pools' er 'Right on the money'.*   Når jeg sammenligner de lysrige steder på deres levesteder, hvor opae'ula har optimal mad, samt at de også lever meget af deres tid imellem de mørklagte huller og sprækker i undergrunden.  Hvis du kigger i en ordbog, så er forskellen mellem pool og pond ikke særlig stor.  Da Holthuis er ophavsmand til udtrykket, og da han brugte udtrykket "anchialine pool" og ikke "anchialine pond" i sit papir, så er det simpelthen ordentlig citation protokol til at referere til dem efter deres originale beskrivelse.
Jeg er enig med argumentet om lavere saltindhold. Når saltindholdet er for høj, ser jeg mindre eller indskrænket reproduktion. ELLER det kunne være at høj saltindhold er OK for voksne rejer , mens det korrekte saltindhold til reproduktion er lavere.

Aloha, ~ Sam


sort linie


En uge senere, rapporterede jeg til Sam, at jeg havde taget kontakt med John Maciolek og opsummerede de seneste rapporter fra reproduktion. 

Sam oplysninger yderligere:
23 August 2004:
Alle mine larver svæve i det lyseste hjørne af mit akvarium.  De er phototaxic og samles der i stort antal på bestemte tidspunkter af året. Lige nu er der kun omkring et dusin eller deromkring af larver i de lyse hjørne af akvariet.   Nogle gange er der 50 eller endnu flere ad gangen. Der er unger i alle størrelser, men selvfølgelig, en god blanding der kører fra lige omkring 1mm og til store voksne rejer.

~ Sam


sort linie


Noget var ikke rigtigt!   I første omgang vidste jeg ikke meget om Sam Gon baggrund, kun at han begyndte sine reproduktion forsøg, da sønnen skulle lave et naturprojekt i naturfag.  Naturligvis havde Sam en bredere mere omfattende vidensbase og endelig fik jeg dette fra ham!

25. August 2004:
Faktisk fik jeg startet på dette i 1986, da sammen med Maciolek, Chai og Brock, vi foretog en oversigt over anchialine pools for hele Hawaii.   Jeg har været i feltet med disse fyre til nogle af de mest berømte anchialine pool steder i staten.   Jeg har haft mit 15 liters opae'ula akvarium med rejer fra Ewa pools (nu ødelagt) i langt over et årti. Jeg startede med omkring 40 voksne rejer og nu jeg anslå, at der er mere end 500 rejer derinde. Akvariet genererer nemt 200 larver om året.

At min søn skulle lave et ' opae'ula-projektet var vores idé, ikke hans naturfagslærer. Vi bare gå rundt i huset, på udkig efter ting, der kan fungere godt for til et projekt, og stoppede ved 5-gallon akvarium, jeg har derhjemme.   Hvis det ikke har været forklaret til dig før, det set-up, jeg bruger i min 15-gallon tank er enkel: Fyld akvariet op halvvejs med brakvand, ca 1 del havvand til 8 dele friske.  

På siden af akvariet længst væk fra en lyskilde, oprette en bunke af sten, spænder fra halv- til hele knytnæve størrelse, således at i den fjerneste ende af stenene når de hele vejen til toppen af akvariet. Dette skaber en "rampe" af sten fra den ene ende af akvariet til den anden og en stor tomt plads i den oplyste ende.
Det halve af akvariets areal er således en mørk labyrint af huller imellem stenene og den anden halvdel er oplyst, hvor larverne kan svæve frit. Når alle stenene er kommet i akvariet, er vandet hævet næsten til overkanten.   Jeg håber, at beskrivelsen er klar nok!

~ Sam


sort linie

 

  Aquarium   Aquarium  
 
John Pescador 15 oktober 2002
Foto: Sideudsigt over Sam Gon opae-ula 15-gallon tank.
 
John Pescador 15 oktober 2002
Foto: Ovenfra af Sam Gon opae-ula 15-gallon tank.
 

 

Opdatering af Honolulu rapport !

November 2004 havde jeg fornøjelsen af at besøge Dr. Sam Gon III og at iagttage hans opae-ula akvarie.
Andre forskere har haft opae-ula akvarier i deres laboratorier, men mig bekendt har ingen af dem givet lov til at offentliggøre billeder af deres akvarier.
Jeg har fået at vide, hvis akvariet er tomt og ikke har skjulesteder, vil opae-ula ikke yngle. Sam's akvarie er over 10 år gammel og producerer støt nyt yngel.

Møder Dr. Sam Gon III!

For en fyr, der har opbygget en imponerende ry, viste han sig for at være meget yngre, end jeg troede, men klart en seriøs person, der er kyndige i en bred vifte af emner.  Da jeg besøgte ham var han midt i nogle sendinger der havde en deadline, men tog sig tid til at besvare mine spørgsmål.
Hans akvarie har karakter af andre forskers 2,2 til 4,5 liter krukker, men var meget større. Han har en masse lys til at kunne producere nok alger, så der er foder nok.

  Dr. Sam Gon
     
Akvariet var del op i en meget lys del og en meget mørk del.  Dette har været det eneste akvarium, at jeg har set med disse faktorer og det giver virkelig mening!
Nyklækkede larvers tendens til at opholde sig i den lyseste del. Jeg var i stand til at opservere de nyligt udklækkes larver med 5 x lup.

Sam's opae-ula blev oprindeligt indsamlet i et Ewa sinkhole* og er af typen som jeg kalder "stribede opae-ula", som nogle af dem har hvide bands krydser røde organer og herunder andre farvevarianter.
  Tank
     
Sam har opae-ula indsamlet fra mange steder og i glaskupler af forskellige størrelser, som står rund omkring i 'The Nature Conservancy of Hawaii' 3-etagers bygning.
Han tillader store mængder af alger og noter hvordan de forskellige alger typer form sig. Han har også bemærket, at der er en slutspurt af reproduktion i en ny glaskuple og stopper med pasningen, når det opnår en naturlig balance.
Han fortæller mig, at vandet i Honolulu ikke har klor, så han bruger vand fra vandhanen, som får lov til at stå en dag eller deromkring, inden han bruger det til at påfylde fordampet vand i glaskuplerne.
  Dr. Sam Gon

Jeg takke John Pescador for at give mig kontakt (via e-mail) til Sam Gon og Sam for hans vilje til at dele sin viden. Sam har været involveret i opae-ula og anchialine pond undersøgelser og ved at Sams gruppe opdagede, at opae-ula havde koloniseret sig i 'Sailor's Cap blast Crater' på Kahoolawe, skabt da militæret detoneret 500 tons sprængstoffer i 1965.
Der er meget begrænset ferskvandsressourcer på øen og pool vandet har næsten samme saltholdighed som havet. Dette tyder på, at opae-ula en dag blive opdaget opholde sig i koralrev eller havbundens sten.

At Opae-ula forskning skrider meget hurtigt frem, skyldes den store interesse af folk som Sam og John. De har lavet en masse undersøgelserog sammen med medlemmerne af Fuku-Bonsai mikro-Lobster Team, får vi en større indsigt i opae-ula.
De er virkelig fantastiske skabninger!

Lige nu bliver de anchialine pools skadet af fremmed rovfisk der bliver sat ud og dette har den konsekvens, at opae-ula trække sig tilbage til de underjordiske levesteder. Selv om de ikke er i fare for at blive udryddet, bliver de mindre og mindre tilgængelige.
De oplysninger der deles, er en del af forskningen, som skal hjælpe til at designe og konstruere avle muligheder i fangenskab i massekulturen system. Dette opfattesat være den primære fremtidige kilde til opae-ula, hvis der blives ved med at udsætte fisk i de anchialine pools i naturen, eller hvis det bliver ulovligt at indsamle fra anchialine pools.
Nøglen er at udvikle og opnå resultater til at gøre de anchialine pools så bæredygtige, at de kan levere de nødvendige mængder af gydebestande, så det kan dække behovet for for fangst til massekultur systemer!

~ David
 


Ordforklaringer :


Trobilit er en gruppe ad uddøde leddyr fra Palæozoikum.
Dyrene har exoskelet, som kan findes som forsteninger.
Den minder meget om den nulevende bænkebidder.Deres levesteder
Sam Gon


Deres levesteder
Større billede.


Deres levesteder
Større billede.

sort linie


Eutrophy : Vand rigt på mineralske og organiske næringsstoffer, der fremmer en spredning af planteliv, især alger.


Right on the money : Betyder perfekt svar, det rigtige svar.


Photoaxic : Flytning mod eller væk fra en lyskilde.. Fototoksicitet er et fænomen kendt i levende celler fluorescensmikroskopi hvor belysning af et fluorescerende molekylebevirker den selektive død af de celler, der udtrykker det.sinkhole

sinkhole

Sinkhole : et narturligt hul, som er forårsaget af et form for sammenbrud i jordoverfladen.Webmaster@steenmikkelsen.dk